Pagini

duminică, 4 martie 2012

Primula officinalis - Ciuboțica cucului


Produsul vegetal este constituit din rizomii și rădăcinile speciilor Primula veris L. sinonim Primula officinalis (L.) Hill. și Primula elatior (L.) Hill. din familia Primulaceae, cunoscute sub denumirea populară de ciuboțica cucului, Primula elatior (L.) Hill se mai numește țâța vacii.
Cele două specii sunt plante erbacee, perene, înalte de 15-30 cm. 
Frunzele, dispuse în rozete bazilare, sunt ovale sau eliptice, cu marginea inegal dințată, ondulată și nervație reticulată; limbul se îngustează într-un pețiol aripat. Florile, pentamere, sunt grupate în inflorescențe umbeliforme terminale. Caliciul este campanulat, persistent; corola, gamopetală. 
Primula veris L. prezintă flori de culoare galben-portocalie, în timp ce la Primula elatior (L.) Hill. florile sunt alb-gălbui; fructul este o capsulă.


Rizomii, acoperiți aproape în întregime de rădăcini secundare, filiforme, sunt cilindrici, drepți sau recurbați, cu suprafața neregulată; prezintă numeroase nodozități și cicatrici ale frunzelor și tulpinilor. Rizomii au o culoare brună. 
La Primula veris L. rădăcinile sunt albicioase și prezintă miros de anason, în timp ce la Primula elatior (L.) Hill. sunt brune sau roșii-brune și dezvoltă miros de salicilat de metil. 
La ambele specii produsul vegetal (Primulae radix) în stare proaspătă este lipsit de miros. 
Se recomandă recoltarea produsului în cel de al treilea an de vegetație. 

Compoziție chimică:
- saponine triterpenice - primulasaponina 1; primulasaponina 2 (nu apare în toate sorturile comerciale);
- rizomii și rădăcinile speciei Primula veris L. conțin, în plus, cantități variabile de glicozide fenolice - primverozidă și primulaverozidă (glicozide ale metoxisalicilatului de metil). 

Acțiune:
 - proprietăți antimicrobiene și antihelmintice
 - acțiune expectorantă
 - acțiune emolientă și antipruriginos 

Indicații:
- în medicina populară: utilizat în tratamentul tusei convulsive, a astmului și gutei
- se administrează în tratamentul unor afecțiuni respiratorii
- afecțiuni dermatologice

Efecte adverse:
 - în doze mari preparatele din Primulae radix determină disconfort gastric, grețuri, vărsături. 

Mod de utilizare:
 - se administrează ca atare sau sub formă de extracte (infuzie, macerat, sirop, tinctură, extract fluid, extract uscat); 
- extracte din Primulae radix intră în compoziția unor ceaiuri expectorante instant;
- o formulă ușor de preparat constă în tratarea a 0,2-0,5 g produs vegetal uscat și pulverizat cu apă rece; amestecul se încălzește la fierbere și se filtrează după cinci minute; se recomandă o ceașca de ceai îndulcită cu miere la două-trei ore. 

Bibliografie: 
 1. Stănescu U., Miron A., Hâncianu M., Aprotosoaie C., 2004 -  Plante medicinale de la A la Z: Monografii ale produsului de interes terapeutic, vol. II, pag . 456-459
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu